söndag 9 augusti 2009

Rostade rotfrukter med vitlökssmör




Klyftpotatis är enkelt att tillaga, gott och passar till det mesta. Ibland kan det dock bli lite uttråkat med endast potatis men genom att tillsätta några andra godingar höjer man den här rättens avsevärt. Till de här rotfrukterna passar det perfekt med ett vitlökssmör och en fin köttbit.




Det här behövs för 4 personer:

Rostade rotfrukter:

  • ca 8 potatisar
  • 2-3 morötter
  • 1-2 rödlökar
  • 3-4 jordärtskockor
  • 3-4 svartrötter
  • 2-3 msk rapsolja (gärna kallpressad)
  • flingsalt

  1. Sätt ugnen på 225 gr.

  2. Borsta potatisen, skalet är nyttigt. Skala de övriga rotfrukterna och klyfta/dela till lagom storlek. Förvara dem i kallt vatten om de inte ska tillagas direkt.

  3. Fördela rotfrukterna på en långpanna. Ringla över oljan och strö över flingsalt efter smak. Blanda runt allt och baka i ugnen ca 30 min tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg. Glasera med vitlöksmör (se nedan).
Vitlökssmör:

  • 100 gr rumstempererat smör, INTE margarin
  • 1/2 dl hackad persilja
  • salt efter smak
  • vitpeppar efter smak
  • 1 msk citronsaft
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • smör- eller bakplåtspapper

  1. Se till så att smöret är riktigt mjukt. Blanda därefter i samtliga ingredienser.
  2. Fördela smöret på ett smör- eller bakplåtspapper. Rulla ihop pappret till en cylinder och lägg i kylen minst 1 timme.

  3. Skiva det kalla smöret och glasera rotfrukterna (se ovan) med några av skivorna. Resten kan med fördel läggas på en nygrillad köttbit.

Lycka till!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar