onsdag 26 augusti 2009

Äppelmos med vanilj

Egenkokad äppelmos är mycket godare än den man köper. Denna hemlagade variant är heller inte alls lika söt som den man köper. Dessutom är mosen smaksatt med riktig vanilj vilket gör den ännu godare. Jag tycker det är godast när det fortfarande finns bitar kvar av äpplena i mosen. Vill du bara ha mos kan du koka äpplena längre. Jag valde äpplena Gravensteiner. De är stora, söta och syrliga. Moset är perfekt på havregrynsgröten.



Det här behövs till 7 - 8 dl mos:

  • 1 kg äpplen av en sort som smakar mycket och gärna är lite mjöliga i konsistensen

  • 2 dl vatten

  • 1 vaniljstång eller 2 tsk malen vaniljstång

  • 1 tsk flytande atamon (konserveringsmedel på flaska)
  1. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
  2. Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med vattnet. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg dessa och stången i kastrullen.
  3. Sjud äpplena i ca 30 min. Rör då och då.
  4. När du har en lagom konsistens på moset drar du grytan från värmen och tillsätter sockret.
  5. Låt moset svalna något innan du till sist rör ner konserveringsmedlet (det förstörs vid temperaturer över 100 grader).
  6. Nu ska du ha två stora glasbrukar till hands. OBS! Burkarna ska vara väl rengjorda och steriliserade, dvs. ha legat i kokande vatten ett par minuter. Fyll de varma burkarna med den varma äppelmosen och förslut.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar