Det här behövs till 7 - 8 dl mos:
- 1 kg äpplen av en sort som smakar mycket och gärna är lite mjöliga i konsistensen
- 2 dl vatten
- 1 vaniljstång eller 2 tsk malen vaniljstång
- 1 tsk flytande atamon (konserveringsmedel på flaska)
- Skala, kärna ur och tärna äpplena.
- Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med vattnet. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg dessa och stången i kastrullen.
- Sjud äpplena i ca 30 min. Rör då och då.
- När du har en lagom konsistens på moset drar du grytan från värmen och tillsätter sockret.
- Låt moset svalna något innan du till sist rör ner konserveringsmedlet (det förstörs vid temperaturer över 100 grader).
- Nu ska du ha två stora glasbrukar till hands. OBS! Burkarna ska vara väl rengjorda och steriliserade, dvs. ha legat i kokande vatten ett par minuter. Fyll de varma burkarna med den varma äppelmosen och förslut.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar