Här kommer ett riktigt höjdarrecept som måste provas! Det ingår en hel del ingredienser och det är lång tillagningstid men definitivt värt väntan. En given gryta i höst.
Det här behövs för 4 personer:
- ca 1 kg benfri fläskkarré i hel bit
- olivolja
- salt och peppar
- 2 rödlökar, tunt skivade
- 3 paprikor i olika färger, delade i mindre bitar
- 2 finhackade röda chillifrukter
- 1/2 burk grillade paprikor, delade i mindre bitar
- 1 tsk torkad oregano eller mejram
- 2 tsk nystött kummin
- 2 tsk malen paprika
- 1 burk krossade tomater
- 4 msk rödvinvinäger
- vatten
Att servera till
- Ev. 4 portioner basmatiris
- 2 dl creme fraiche
- rivet skal av en halv citron
- 2 msk hackad persilja
- Sätt ugnen på 180 gr C.
- Skär några snitt i fettsidan på fläskkarrén. Salta och peppra runt hela köttbiten.
- Hetta upp en stor ugnssäker gryta.
- Täck grytans botten med olivolja och lägg i fläskkarrén. Bryn alla sidor till fin färg (ca 15 min) och tills fettet smält. Tag därefter upp karrén och lägg den på en tallrik.
- Lägg i färska paprikor, rödlök, chilli, oregano och kummin i grytan. Bryn på svag värme i ca 10 min.
- Tillsätt grillad paprika, malen paprika och krossade tomater och låt koka ihop.
- Lägg i köttet i grytan igen, och fyll på med vatten så det precis täcker köttbiten. Tillsätt vinägern och ös sås över köttbiten.
- Låt koka upp och ställ därefter in grytan i den varma ugnen och låt stå där i ca 3 timmar.
- Karrén är klar när det faller isär när man sticker en gaffel igenom den (se film).
- Vid servering, blanda creme fraiche med citronskal och persilja och lägg en klick på varje portion. Om du är extra hungrig, servera basmatiris till grytan. Det här blir grymt.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar