I augusti är det svårt att veta när grillsäsongen är över. En dag är det slut på det roliga. Det regnar och blåser och det dröjer månader innan värmen och grillvädret återvänder. Därför tog jag tillfället i akt och slängde en fin svensk fläskfilé på grillen igår. Marinera den länge, minst ett par timmar, för mer smak. Här är receptet:
För 4 personer behövs:
- ca 600 g välputsad fläskfilé
- 3-4 st vitlöksklyftor
- några lagerblad
- 4-5 repade färska (helst) rosmarinkvistar
- 3/4 dl olivolja
- 2-3 msk kinesisk soja
- grillkol och tändvätska till grillen
- Har du inte putsat filén gör du det nu. Jag är inte så glad för överflödigt fett, senor och hinnor så jag brukar vara ganska noggrann men smaken är olika. Banka också ut filén men en köttklubba eller vad du har till hands. Ju tunnare filé desto kortare grilltid.
- Mortla vitlöksklyftor, rosmarin och lagerblad i mortel. Tillsätt olja och soja och blanda samman.
- Lägg fläskfilén i en tät plastpåse och häll på marinaden. Knyt åt och "massera" köttet så att marinadenblir jämt fördelat över köttytan.
- Marinera ett par timmar i kylskåp, gärna över natten. Ta upp köttet ca 30 min innan det ska grillas.
- Om man ska grilla en större köttbit som här räcker det att lägga kol i halva grillkaret. Då får köttet sin grillyta vid glöden medan det "bakas" vid den andra sidan utan att brännas.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar