Crème brulée är grymt gott och det är troligen därför det är något som finns på många restaurangers dessertmenyer. Att göra egen creme brulée är egentligen inte alls svårt. Receptet innehåller dock två tillagningsmoment som kanske inte är så vanliga: ångkokning och karamellisering. Men det är lugna puckar, ugnen fixar hela jobbet.
Detta behövs för 4 personer:
Detta behövs för 4 personer:
- 6 äggulor
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk
- 1 vaniljstång eller 1 tsk malen vaniljstång
- 80 gr strösocker + 4 msk till karamellisering
- Sätt ugnen på 180 gr.
- Koka upp 2 liter vatten.
- Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstången ner i kastrullen och lägg därefter i hela stången. Värm blandningen, ej kokning men tills det ångar rejält. Dra då av grytan och låt svalna något.
- Vispa upp gulorna lätt tillsammans med 80 gr socker.
- Tillsätt mjölkblandingen till äggulorna och blanda väl.
- Fyll 4 portionsformar med äggsmeten och ställ i en långpanna.
- Ställ in långpannan i ugnens nedre del och slå på det heta vattnet tills det når upp till hälften på formarna.
- Ångkoka i ugnen ca 40 min eller tills de har stelnat.
- Ta ut formarna, låt de svalna och ställ därefter in i kyl så att de blir kalla. De är godast så.
- När det är dags för servering, ställ ugnen på grill 250 gr.
- Strö ca 1 msk strösocker över varje form. Karamellisera sockret i ugnen. Ställ formarna högt upp, håll ugnsluckan öppen och PASSA NOGA. Sockret ska få en ljusbrun yta när det är klart. Detta kan också göras med en gasolbrännare.
- Servera crème bruléen som den är eller tillsammans med några färska bär.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar