lördag 5 september 2009

Västerbottenpaj

Västerbottenpajen har, enligt mig, en given plats på en kräftskiva. Det finns väldigt många recept på Västerbottenpajer tillgängliga på nätet. Inget recept är det andra likt och det kan vara svårt att bestämma sig för vilket man ska göra. Jag har provat mig fram med olika doseringar och jag tycker att detta recept ger den bästa Västerbottenpajen. Det ska vara äkta Västerbottenost. Mycket ost men inte för mycket. Grädde i äggstanningen är ett måste och likaså ett frasigt pajskal. Det får man med med riktigt smör. Till pajen servera man gräddfil, löjrom (men stenbitrom går också bra) och ev lite finhackad rödlök. Det är inget hälsorecept men det kommer att bli en av de godaste ostpajer du någonsin smakat. Tyvärr ingen bild till detta recept.

Det här behövs till en paj:

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk iskallt vatten
  • 300 g riven Västerbottenost
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 1 burk löj- eller stenbitsrom, 2 dl gräddfil, ev lite finhackad rödlök och dill till garnering.
  1. Hacka ihop smör och mjöl (gärna i en matberedare) till pajdegen. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200 gr C.
  3. Förgrädda pajskalet i ca 12 min. Ta ut pajskalet och höj värmen till 225 gr C.
  4. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Salta och peppra.
  5. Fördela osten i pajskalet och häll över äggstanningen.
  6. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 min.
  7. Låt pajen svalna något och garnera därefter med tillbehören.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet! Västerbottenpaj är alltid gott.
    Fin blogg du har förresten, Kram!
    Västerbottenpaj recept

    SvaraRadera