Det här behövs för 2 bröd:
- 50 gr jäst
- 2 tsk flytande honung
- 5 dl ljummet vatten
- 2 tsk ljus sirap
- 1 1/2 msk flingsalt (ta mindre om du använder vanligt salt)
- 1 dl olivolja
- 2 dl durumvetemjöl
- 10 - 11 dl vetemjöl special
- blå vallmofrön och lite smör till formarna
- Lös upp jästen i vattnet tillsammans med salt, sirap, honung och olivolja.
- Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt till dubbelstorlek (ca 40 min).
- Förbered två bakformar genom att smörja dom med smör och strö vallmofrön över botten och längs kanterna.
- Sätt ugnen på 200 g C.
- Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite lätt. Dela degen i två lika stora bitar och forma till limpor. Lägg limporna i formarna, lägg en jäsduk över och låt dem jäsa till dubbel storlek (ca 30 min).
- Pensla försiktigt de färdigjästa limporna med lite vatten och strö lite flingsalt över.
- Grädda limporna i mitten av ugnen i ca 25 - 30 min.
- Låt svalna på galler och sen är det bara att skiva upp och bre på vad du vill!
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar