söndag 20 september 2009

Formfranska på durumvete

Jag brukar varken baka eller äta ljust bröd speciellt ofta. De senaste åren har man ju blivit mer eller mindre hjärntvättad med att allt man stoppar i sig ska innehålla fullkorn. Så idag gick jag emot trenden och bakade ett formbröd med lite durumvetemjöl i. Inte lika nyttigt som knäckebröd men fantastiskt gott - nybakat eller nyrostat. Durumvetemjölet är som bekant det mjöl som ingår i pasta. I det här brödet ger det limporna en god smak och en lätt ljusgulfärg. Toppen! Brödet innehåller också vetemjöl special som innehåller mer protein än vanligt mjöl och passar därför bra frö just brödbak då det ger en fin konsistens. Båda mjölsorterna går att byta ut mot vanligt vetemjöl.

Det här behövs för 2 bröd:

  • 50 gr jäst
  • 2 tsk flytande honung
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 tsk ljus sirap
  • 1 1/2 msk flingsalt (ta mindre om du använder vanligt salt)
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 10 - 11 dl vetemjöl special
  • blå vallmofrön och lite smör till formarna
  1. Lös upp jästen i vattnet tillsammans med salt, sirap, honung och olivolja.
  2. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt till dubbelstorlek (ca 40 min).
  3. Förbered två bakformar genom att smörja dom med smör och strö vallmofrön över botten och längs kanterna.
  4. Sätt ugnen på 200 g C.
  5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite lätt. Dela degen i två lika stora bitar och forma till limpor. Lägg limporna i formarna, lägg en jäsduk över och låt dem jäsa till dubbel storlek (ca 30 min).
  6. Pensla försiktigt de färdigjästa limporna med lite vatten och strö lite flingsalt över.
  7. Grädda limporna i mitten av ugnen i ca 25 - 30 min.
  8. Låt svalna på galler och sen är det bara att skiva upp och bre på vad du vill!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar