måndag 7 september 2009

"Nyttiga" äppelmuffins

Ordet "nyttiga" är kanske fel ordval men jag hittade inget lämpligare för det här receptet. De här muffinsen ÄR faktiskt lite nyttigare än vanliga muffinsrecept. Muffinsen innehåller bl. a. fullkornsvetemjöl, krossade linfrön och äpplen. I receptet ingår så klart onyttigheter som smör och socker (dock råsocker som är bättre än strösocker) som bara måste finnas med för att det här ska bli gott. Och gott blir det! Använd gärna en muffinsplåt. Då blir muffinsen höga och fina. Jag har ingen sådan plåt så jag fick nöja mig med vanliga tråkiga bakformar.

Det här behövs för 16 - 20 st muffins:

  • 2 ägg
  • 1,5 dl råsocker
  • 1,5 dl lättmjölk
  • 50 g smält smör
  • 3 dl fullkornsvetemjöl
  • 0,5 dl krossade linfrön
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 2 äpplen
  • 1 msk kanel
  • lite råsocker att strö över
  1. Sätt ugnen på 225 gr C. Ställ ut 16 - 20 muffinsformar på plåt eller förbered en muffinsplåt.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör och mjölk och blanda om.
  3. Blanda mjöl, salt, bakpulver och linfrön. Mortla kardemummakärnorna och tillsätt dessa till mjölblandningen.
  4. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör försiktigt tills en jämn smet. Fyll muffinsformarna till 3/4 med smeten.
  5. Klyfta äpplena och blanda med kanel. Tryck ner en klyfta i varje muffinsform. Grädda i mitten av ugnen 12 - 15 min. Låt svalna och hugg in!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar